2019. január 25., péntek

Spontán művészet

Tanszéki tervezés feladatnál Dunaújváros Self-made art-ját kutattuk. Self-made art, mint spontán művészet, amely sokszor csak készítőjének fedi fel magát teljesen. A képeim első felében Dunaújvárosban szeretném ezt bemutatni, majd az építészhallgatók természetes lelőhelyén, a Bercsényi kollégiumban. 

Az első képeken Dunapentele található, ehhez a kis faluhoz terveződött és épült az ötvenes években Dunaújváros. A kutatásban azt vizsgáltam, hogy a két egységet alkotó városrészben hogyan jelenik meg az önkifejezés művészete. Dunapentelén az óvárosban graffiti kis mértékben látható, itt láthatólag kellemesen élnek az emberek, és nem érzik szükségét „rongálásnak”. Inkább „Várlak" feliratú ház és kockákkal absztrahált kerítés mutatja a lakók önkifejezési vágyát.


Dunaújvárosban, amelyet már precízen, minden centimétert megtervezve építettek, más a helyzet. Itt alapvetően sok épületen munkásábrázolásokat láthatunk az ötvenes évekből. A panelek tömegében fel-fel tűnnek a graffitik, mulanok. 

Ami számomra új felfedezés volt, ahogy spontán szempontból vizsgáltam az alkotásokat, az elhelyezkedésük. A lakóknak vagy arra járóknak már eléggé alapvető lehet, hogy ott találhatóak a festmények, lehet, hogy már észre se veszik. Viszont elég érdekes, ahogy például a trafón lévő felirat és templom „tisztasága” kontrasztban áll. A második képen ha figyelmesek vagyunk, egy lány szemei vetülnek ránk. Ez a mulan éppen a római városrész dombjának csúcsán található, a lány letekint a dombról a városra. A felső graffiti már egy engedélyezett alkotás, nem kellett titokban alkotni, így igényesebb kivitelt kaphatott.

Láthatjuk, hogy különböző spontán alkotások jelennek meg egy kis faluban, „jólétben", nyugalomban, mint egy tervezett, szigorúan korlátozott városban, ahol csak elő-elő bújnak a lakók jelei.

A következő alkotások a Bercsényi kollégium ajtói. A kollégiumban mind a szobákat, mind az ajtókat saját kedvünkre átalakíthatjuk, így, mint látható, eléggé elszabadult a fantázia. 

Minden egyes ajtónak története lehet, és a szoba lakóját fejezi ki. Az első ajtókon talán hobbik láthatóak.

A másodikon inkább művészeti önkifejezés.

A harmadikon pedig az építész hallgató „életérzés” látható. 

Képeimmel a spontán művészet megjelenését szerettem volna bemutatni, különböző léptékekben.

Mircsev Anna

Források:
Mircsev Anna, Reszegi Barnabás - Self-made art kutatás

Képek forrása:
Saját képek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.