2019. január 27., vasárnap

Spontán kapcsolatok, avagy a térkövek barátsága


Megfigyelésem témájaként a városban megtalálható különböző térköveket, azok egyediségét, egymáshoz való érdekes viszonyát választottam. Ennek oka, hogy Budapesten járva egyre több meghökkentő kapcsolattal találkozom. Minden egyes ilyen példa után elindult bennem egy gondolat, hogy vajon mi a történetük, melyik fajta térkő volt ott előbb, barátok ők, vagy ellenségek. 
A képeken látható megoldások között vannak egészen jól sikerültek, harmonikusak, amelyek nem zavarják egyből a szemet, de mégis megmaradnak az emlékezetünkben. 





A városban a következő csapatot azok a térkövek képviselik, amelyek önmagukban nem mutatnak sokat, de a rájuk festéssel valamilyen többletjelentést jelzést szerettek volna közvetíteni nekünk járókelőknek. Ez nem mindig ér célba, és egészen érdekes motívumoknak, random színek és formák halmazának tűnnek a rohanó életmódunkban. Az is kérdés, hogy ezek a festések vajon meddig élnek... 




Aztán jöhetnek azok, amelyekről mindannyian gondoljuk, hogy eredeti állapotukban nem így néztek ki, utólagos javítás (vagy inkább rontás? döntse el mindenki maga!) áldozatai lettek. Addíció során jöttek létre, de mégsem tűnnek szervezett, átgondolt döntések eredményének. Úgy látszik, hogy az anyagok sajátosságait figyelmen kívül hagyva, bármit bármivel lehet helyettesíteni. 




Végül, de nem utolsósorban pedig következzenek az én személyes kedvenceim. Az ő történetük az igazán érdekes. Ezeknek a térköveknek, burkolatoknak a kapcsolatában fellelhető a rendszer, vagy éppen annak hiánya. A túlzsúfoltság nem csak mintákban és méretekben, hanem az anyagokban és a felületekben is megjelenik.  Van köztük olyan, amely valami jelzést ad, vagy éppen csak az ’üres teret’ tölti ki kettő erősebb jellemnek mutatkozó burkolat között. A sok kérdés, hogy mikor, miért és hogyan történtek ezek a kapcsolatok? A válasz talán tényleg csak annyi, hogy spontán… 





                   
Macsek Kata


Képek forrása: saját fotók

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.