2019. január 29., kedd

Kertvárosi csemegék



A cím is sugallja, hogy nem csak falvakban, elrejtett településeken találkozhatunk spontán építészettel, hanem nagyvárosok perifériáján belül is megjelennek érdekesebbnél érdekesebb megoldások. Választásom Budapest IV. kerületére, Újpest kertvárosára esett, azon belül is az a környék, ahol tíz éves koromig éltem. Bár valószínű, hogy akkor nem tűntek fel ezek az építészeti bravúrok, melyeket összeválogattam, és teljesen más dolgok maradtak meg a fejemben a környezetről, mégis ezek a részletek is hozzátartoznak és nagyban befolyásolhatják a városrész hangulatát, jellegzetességét. 


01.



Az első kép nem mindennapi befejezetlen állapotot tükröz, mint például a tégla és a kerámia falazóblokk ötvözése a vakolatlan falszakaszon, vagy a kábelköteg kitüremkedése az utcai homlokzaton.

02.



A második képen egy kedves télikert bővítést láthatunk, amely illeszkedik az eredeti tető ereszéhez és bár a képen nem egészen kivehető, de a tető hajlásszögét is követi, viszont egy érdekes emeletközi ereszcsatorna kialakítást von maga után.

03.




A falvakban elterjedt kádárkockák homlokzatképzésénél alig akadhatunk teljesen megegyező kinézetűre, hiszen mindenki igyekszik a sajátját egyedülállóbbá, különlegesebbé varázsolni, ez a szokás kertvárosra is igaz. A legelterjedtebb az ablakok keretezése azonos vagy különböző ablak díszléccel. Az egyik kifundált terv az ablakok szemöldökét egy csíkozott homlokzati stukkóval fogja össze, melynek bézs színpompája harmóniában van a lábazati kőburkolat kialakításával.
A másik egy hagyományosabb rozsdabarna keretbe foglalt nyílászáróval tündököl, a két ház srégen szemben helyezkedik el, nagy kontrasztot képezve.

04.



Semmi sem lehetetlen. Az ötödik kép mondhatni meghökkentő, a vápa mentén létrehozni egy teraszkialakítást nagy kihívást rejt magában, a két tető él csúcsainak találkozása folytán a funkcionális szerepét részben elveszíti, de kétségkívül a korláton van a hangsúly.

05.



Egy gondosan kialakított kerítés sok mindent elárulhat a lakóról. Ez a két példa messze elkerüli a kovácsolt vaskerítés kategóriát. A bal oldali képen egy mintázatot vesz alapul acéllemezből és azt sorolja, tükrözi tejfehérrel leöntve. A jobb ábrán kavicsos felületű elemekből tömör falat alkot. Hasonlóság, hogy egyiknél sem marad el a csúcsosított felső részletképzés.

06.



Akaratlanul felfigyel az ember az élénk banán sárga redőnytokra.

07.



A környéken rengeteg hasonló szituáció van, hogyan csatoljunk, illesszünk a házhoz garázst? Talán ez volt a leggazdagabb anyag-, szín- és formahasználatban. 

08.



Toldás, bővítés, csonkolás, beépítés, de ami igazán extravagáns: a szomszéd falon megvalósított héjalás. 

09.



A lapostetős ikerház egy  alaposan megtervezett épület, bal oldalán a garázs helyén évtizedekig kisbolt működött, míg szomszédja a funkciót kihasználva autóját parkoltatta. Eltérő kerítés is reflektál a különböző tulajra.

10.



Alapjáraton egy egyszerű négyzet alaprajzú ház, de van itt manzárdtető, tetőablak, ellipszis alakú nyílás, különböző színű, formájú szálcement héjalás, homlokzatképzés meggyszínű alapon okkersárga rombusz mintázattal, ablakrács, lábazat, pinceablak és oldalfali légkondicionáló, természetesen az összes egy homlokzaton.

11.



A "mindenki a maga módján alakítja, legyen minél nagyobb a kontraszt" elv követése nem elhanyagolható. Szomszédból ellenség, van megoldás: rácsablak.

12.



Frappáns válasz a hol legyen a bejárat kérdésre.

13.



Hogyan oldjuk a ház szimmetria hatását úgy, hogy kiegyensúlyozottságot árasszon.

14.



Bónusz: Bakonynána, egy házba csomagolt lakókocsi.

Gunther Ágota

Képek forrása: saját fotók

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.