2015. május 24., vasárnap

Shigeru Ban - Container Temporary Housing

ideiglenes lakóház
-
Onagawa, Miyagi, Japán // 2011 // Shigeru Ban Architects
-
A 2011 márciusában történt földrengést követően megnőtt az igény a károsult családok tekintetében az idéglenes lakóhelyekre, ebben a projektben Shigeru Ban is részt vett. Onagawa városa kisebb nehézségekbe ütközött ezen a téren, mivel földrajzilag kevés sík területtel rendelkezett. Erre a kivételes helyzetre Shigeru Ban felfigyelt, és elvállalta a probléma megoldását, így készült el az onagawai konténer lakótelep és közösségi épület.
1800 egység jött létre hajózási konténerek egymás mellé és főlé helyezésével, melyekben háromféle alaprajzi szisztéma jött létre, egy 19,8 m2, egy 29,7 m2 és a legnagyobbak 36,9 m2-esek. A lakásokba beépített szekrények és polcok kerültek önkéntesek segítségével. A telep közepére helyezték a közösségi centrumot, ahol közösségi ház és piac található, lehetőséget biztosítva a helyieknek eladni portékáikat és egyéb közösségi tevékenységekre. Ez a két épület is többnyire konténerekből készült, furnérból épített tetővel kiegészítve, a piac esetében pedig sátoranyagból készült fedéssel.
Azzal, hogy a konténerek egymásra pakolódtak és alapterületük sem nagy, óriási köztes helyet biztosítanak, nyitottabb, élhetőbb tereket létrehozva, ellentétben a japán állam által támogatott és épített telepekkel. Ez a projekt annyira jól sikerült, hogy végül az állam elismerésével mintává vált a további katasztrófaépítkezések terén.


Kristóf Dóra















Képek forrása:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.