2015. május 13., szerda

Francis Kéré - Teacher’s housing

lakóházak 
Gando, Burkina Faso // 2004 // Kéré Architecture 
A burkina faso-i Gando nevű faluban született Francis Kéré, aki építészeti tanulmányai után sem felejtette el, honnan jött. Már az egyetemen azzal foglalkozott, hogyan tudná jobbá tenni a falusiak életét. Adományokat gyűjtött, és még diplomája megszerzése előtt általános iskolát épített európai tudással, afrikai alapanyagokból. Ehhez az iskolához később könyvtárat, középiskolát és tanári lakásokat épített. 
A 2004-ben megépült tanári lakásokra nagy szükség volt. Az elektromos áram és a víz hiánya miatt a tanárok a nagyvárosokból jártak az iskolába, viszont a rossz minőségű utak miatt gyakran késtek, vagy nem is tudtak eljutni Gandoba. Kéré feladatának tekintette, hogy olyan házakat építsen, amelyek kényelmükkel arra ösztökélik a tanárokat, hogy költözzenek Gandoba, ezzel megoldva a rossz utak problémáját. 
Hat hagyományos stílusú házat épített az iskola közelében, amelyek variálhatók egy személy, illetve családok részére. Összhangba hozta a Németországban tanultakat és a tradicionális építészetet, hogy minél kevesebb vásárolt anyagból tudjon jó minőségű házakat építeni. Az építkezésen a helyiek segítették munkáját, így ők is megtanulták azt az építési technikát, amit később hasznosítani tudtak munkaként vagy saját házak építésénél. A házak 40 cm vastag agyagtégla falai és boltozott teteje olyan jó belső klímát és természetes szellőzést eredményeznek, hogy a helyiek csodálatos hűtőként emlegetik azokat. Kéré elérte célját, mert mára egyik gandoi tanító sem lakik a nagyvárosokban. 


Kiss Luca









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.