2015. május 25., hétfő

AllesWirdGut, feld72 - Herzberg lakóegyüttes

lakóegyüttes
-
Bécs, Ausztria // 2009-2010 // AllesWirdGut, feld72
-
A Bécs 22. kerületében található Herzberg lakóegyüttes esetében olyan lakástípusok széles skáláját igyekeztek egy szomszédságba hozni, amelyek a legkülönbözőbb életmódoknak adhatnak teret. A 121 lakóegységet tartalmazó együttest különböző beépítési típusok alkotják: találhatunk benne több család számára készült városi házat, elszórt, szabadon álló tömböket, de oldalfolyosós társasházat is. Az épület-kollázs közvetítő szerepet játszik a városi szövetben: a nyugati oldal kis léptékű családi házainak világát kapcsolja össze a keleti oldali bevásárlóközponttal.
Az épületek a felsőbb szinteken teraszosan visszalépnek, ami szintről szintre újabb és újabb élethelyzeteket és külső kapcsolatokat hoz létre. Lakástípusok gazdag skálája alakul így ki, az egyszemélyes nagy teraszos tetőszinti lakástól a flexibilis családi lakásokig (melyek nappalijából szükség esetén egy vagy két hálószoba is leválasztható). A háromszög alaprajzú épület teljes szintje összenyitható, de le is választható - így akár szintenként egy, de szintenként 4 lakásegységként is működik ("klán"). Mindezek mellett helyet kapott az együttesben a család nélkül felnövő gyermekek bentlakásos otthona is. 
Ezt a változatos világot az építészeti arculat, és nem utolsó sorban a színterv fogja végül össze egy olyan egységgé, amely határozott identitással keres és talál magának helyet a városszövetben.
-

Bukovinszki Enikő















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.