2015. május 24., vasárnap

Bjarke Ingels Group - West 57

Manhattan, New York, USA // 2010- // Bjarke Ingels Group
-
A BIG első  Észak-Amerikai épülete Manhattan egyik legfelkapottabb környékén épül, a West Side Highway és a 57. utca sarkánál.
A különleges alakú aszimmetrikus csúcs két össze nem illő forma egyesítésével jött létre, (tipikus manhattan-i toronyház + alacsony építésű belsőudvaros háztömb); így az épület sikeresen ötvözi a két forma előnyeit: a belső udvar kompaktságát a felhőkarcolók légiességével és fantasztikus kilátásával.
A blokk három csúcsának alacsonyan tartásával, és a negyedik, az észak-keleti csúcs megemelésével az udvar megnyílik a Hudson-folyóra, és a nyugati nap beáradhat a blokk belsejébe: a 3 emelet magasan lévő belső udvarra. 
Bizonyára nem lehet véletlen, hogy a negyedik csúcs éppen a szomszédos telken lévő, Helena nevű ingatlan panorámája elől kitérve dől északkelet felé, hiszen a Helena a W57 megrendelőjének, Douglas Durst New York-i befektetőnek egy már meglévő épülete.
A 709 lakóegységet magába foglaló épület még excentrikusabbá válik ebben négyzethálóval ellátott városban. A külső formából következően az erkélykivágások ferde síkúak, a lakások is ferde szögben vannak felfűzve a folyosóra, mintha halszálkák lennének. Hasonlóképpen a 58. utca ablakai is nyugatra néznek, kilépve ezzel az utcával párhuzamos síkból. Mindezeket az ismétlődő kiemelkedéseket Ingels virtuóz módon kezeli.


Roznár Rita










kép02 forrása: www.big.dk/#projects-w57
kép07 forrása: www.big.dk/#projects-w57
kép10 forrása: www.big.dk/#projects-w57

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.