2015. május 25., hétfő

CEBRA, JDS, SeARCH, Louis Paillard - The Iceberg

lakókomplexum
-
Aarhus, Dánia // 2013 // CEBRA, JDS, SeARCH, Louis Paillard
-
A 2013-ban megrendelt, több építésziroda kollaborációjával megtervezett Iceberg a belváros keleti részén a part menti dokkok környezetében fekszik. Itt főként kevésbé használt raktárhelyiségek voltak, és ahogy a legtöbb, ez a terület is beépítésre került.
Az alapkoncepció nem a jéghegy, vagy a vágott oldalak, hanem a környezet teljes érvényesülése, a kilátás és bevilágítás maximális kihasználása a lakóépület minden részén. Ebből jött a csúcsos-vágott kinézet, ezzel együtt a kis magassághatár, és a viszonylag kicsi alapterület is szempont volt.
Az eredeti terv zárt épülettömbökből állt, majd ez változott négy „L” alakú szárnyra, amelyek köztes utcatere a tenger felé nyit. Az optimális bevilágítás és kilátás érdekében születtek az épületeken lévő bevágások, amelyek különböző tónusokat emelnek ki az épületeken, és így lehetőséget nyújtanak a kellemes kilátásra és világításra a beljebb lévő épületszárnyakban is; így a befele néző zárt érzés helyett nyílt tér hatását biztosítja az épületblokk bármely terében.
A lakások alapterülete 55-227 m2-ig terjed, részben, hogy alkalmazkodjon az épület formájához, kis apartmanoktól, a kétemeletes lakásokon keresztül a csúcsokon elhelyezkedő penthouse-okig. Megvehető és kiadható lakások sokasága egy sokszínű, urbánus környezetet kíván teremteni, hogy az épület inkább egy lakókörnyezetnek, mint egy komplexumnak hasson. A jogszabályban megfogalmazott viszonylag alacsony építési magassághatárt úgy oldották meg, hogy a legtöbb részen jóval alacsonyabb, míg kevés helyen túlnövi azt, így megtartva az egyensúlyt. A komplexum külső részein kikötő hatású környezetet teremt, míg a belső részeken magasabbra nyúló, urbánus benyomást kelt, így a város két jellegzetessége egy környezeten belül megtalálható.  
-

Orosz Miklós











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.