2015. május 13., szerda

Pezo von Ellrichshausen - Poli House

nyaraló és kulturális központ
-
Coliumo félsziget, Chile // 2003-2005// Pezo von Ellrichshausen
-
A Pezo von Ellrichshausen építészirodát egy építész házaspár alapította 2002-ben. A Dél-Chilében fekvő Coliumo félszigeten, egy halászfaluban terveztek maguknak egy nyaralót, viszont a Csendes-óceán partvidékének gyönyörű látványát mással is meg szerették volna osztani. Egy egyszerre otthonos és monumentális épületre gondoltak, amely egyben nyári lak és művészgaléria is.
Hogy egyik funkció se menjen a másik rovására, a helyiségekhez valójában nem is rendeltek funkciókat, majd az érdekes térkapcsolatú üres szobák körül gyűrűbe rendezték a szolgáltató jellegű helyiségeket, a konyhát, a mosdókat, a lépcsőket és a raktárakat, ahol szükség esetén a bútorokat, háztartási tárgyakat lehet tárolni, ezzel még több tevékenységhez felszabadítva a helyet. A külső sávban naptól és esőtől védett belső erkélyek keletkeznek, a csúszó panelek elrejtik a konyhát is és biztonsági redőnyként is működnek az ablakok előtt.
Az Poli House 2005-ben épült meg. Az építészek számára fontos volt a gazdaságos anyaghasználat, ezért helyben legyártott, kezeletlen betonpanelekből építkeztek, és a munkát összesen egy keverővel és négy talicskával végezték.


Lakatos Anna










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.