2015. május 13., szerda

MVRDV - Edificio Mirador

apartmanház
-
Madrid, Spanyolország // 2001-2005 // MVRDV, Lleó Blanca
-
A kétezres évek elején, az európai unió létrejötte és az európai határok megnyitását követően a spanyol lakáspiac robbanásszerűen fejlődött, ez hihetetlen méreteket öltött egészen a 2008-as válságig. Madrid északnyugati csücskében egy teljesen új kerület alakítottak ki az óriási méreteket öltő lakásépítés miatt. 
Az autópályákkal körülvett Sanchinarro kerület a Guadarrama hegység közelében található. Az új kerületben egységesen 6 szintes épületek vannak, így a kerület eléggé egységes magasságú. Ezt az egységet hivatott megtörni a holland MVRDV (Maas, Van Rijs, De Vries) építésziroda és Lleó Blanca építész által tervezett épület. Maas és Van Rijs korábban Rem Koolhaas Office for Metropolitan Architecture (OMA) irodájában dolgoztak. Megemlítendő, hogy ennek az irodának még van egy másik épülete is a kerületben, a Celosia. 
A Mirador 21 emeletével az egész kerület kiemelkedő épülete, mondhatni jelképe. Magát az épületet 9 különböző hazai háztípusból rakták össze, amely így egy "szuperépületet" alkot. Ezeket köti össze a narancssárga szín, amely a különböző házak közti utcát jelenti, hol folyosót, hol lépcsőházat. 156 apartman van a házban összesen 18 300 négyzetméternyi lakóterülettel. Az egyes lakótömbök mások külső és belső kialakításukban, mivel más és más családokra, illetve lakókra tervezték őket, A lakások nagyok és világosak, mivel az épület minden oldalán találhatóak ablakok, így nincs megkülönböztetett oldala az épületnek. Megközelítőleg 37 méter magasan helyezkedik el az épület közepén a közösségi kert 580 négyzetméteres alapterülettel, ahonnan a környék teljesen belátható, csodás kilátással a közeli hegységre.
-
-
Hargitai Márk Máté












kép_05.jpg -> Image Courtesy © Rob ‘t Hart.
kép_08.jpg -> Image Courtesy © MVRDV
kép_09.jpg -> Image Courtesy © MVRDV
kép_10.jpg -> Image Courtesy © MVRDV
kép_12.jpg -> Image Courtesy © Rob ‘t Hart

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.