2015. június 21., vasárnap

Steven Holl - Simmons Hall

kollégium
-
Cambridge, MA, USA // 1999-2002 // Steven Holl Architects
-
1999-ben a Massachusetts Institute of Technology azzal a kéréssel kereste meg a neves amerikai művész-építészt, hogy alkosson egy olyan kollégiumot az iskola számára, amelynek fő célja a diákok közti interakció elősegítése, és a közösségi élet felpezsdítése.
Steven Holl megoldása a megbízó igényeire egy porózus, szivacsszerű szerkezet a szinteken túlható áttörésekkel, amelyek utat engednek a fénynek és levegőnek, és interaktív tereket hoznak létre a közösségi zónákban.
Az épületet szétszaggató áttörések dinamikus, szerves geometriája maga mellé rendeli az egyébként rideg, szögletes külsőt. Ezt a színes, szigorú külső rácsszerkezetet öt hatalmas kivágás, negatív tér szakítja meg, láttatva a főbejáratot, folyosókat, külső teraszokat.
A tervező az épületet a megrendelő kérését figyelembe véve úgy alkotta, hogy egy „szelet városként” működhessen. A kollégium a szállásokon kívül tartalmaz ebédlőt, éjszakai kávézót, előadótermet és egyéb közösségi tereket, ezzel is biztosítva a közösségi élet serkentését. A belső folyosók 3,35 m szélesek, amelyek szintén a városi közlekedés érzését keltik.
A szerkezet előregyártott vasbeton rács panelekből áll, sűrűn osztott homlokzatot eredményezve, a csiszolt alumínium külső burkolatával érdekes fényjátékot teremt. 
-
-
Tábi Sára










kép01 forrása: © Andy Ryan - Steven Holl Architects
kép02 forrása: www.archdaily.com
kép03 forrása: www.flickr.com
kép04 forrása: http://viaje2punto0.com/
kép05 forrása: architizer.com
kép06 forrása: architizer.com
kép07 forrása: simmons.mit.edu
kép08 forrása: pa3unr.blogspot.hu
kép09 forrása: pa3unr.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.