2015. június 21., vasárnap

Buchner Bründler Arcitekten - Nyaraló, Linescio

nyaraló
-
Linescio, Bázel, Svájc // 2008-2011 // Buchner Bründler Arcitekten
-
A két tervező, Andreas Brundler, Daniel Buchner által tervezett nyaraló nem épp a legmegszokottabb ház a kikapcsolódásra, ám annál különlegesebb. 200 éves épületről van szó, melyet 50 éve használtak utoljára, akkor gesztenyét tároltak benne. Mára az építész csapat egy külsőre régi, belsőre minimalista, kortárs nyaralóházzá alakította át. 
Mivel nyaralónak tervezték, nem vezettek be fűtőberendezést, csak egy földön „fekvő” szabad tüzelőt találunk a nappaliban, amely a hangulatért is felelős. A természetes átszellőztetést a tervezők a földrajzi elhelyezéssel tökéletesen megoldották, a nyílászárók többnyire D-Ny-i felé nyílnak. Anyaghasználatát tekintve a kívül meghagyott robusztus kő mellett fa, üveg, és vasbeton jelenik meg a házban. A 2 részből álló házban egy nappali, hálószoba, fürdő, külön álló wc, és egy konyha található.
Felépítését tekintve a vasbeton a meghatározó tartószerkezet, amelyet alulról felfelé vízszintes rétegekben öntöttek ki: a mindenhol látható gyűrűk érdekes mintázatot adnak a belső falakon.
-
-
Dóka Antal







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.