2015. április 19., vasárnap

OFIS arhitekti - Honeycomb Apartments

lakóház
-
Izola, Szlovénia // 2004-2006 // OFIS arhitekti
-
Az OFIS építésziroda által tervezett, Honeycomb Apartments néven ismert lakóház együttes az újraértelmezett szociális lakhatás eszményében jött létre. A terv a Slovenia Housing Found által kiírt pályázatra készült, amelynek célja fiatal családok számára elérhető, olcsó lakások létrehozása volt. Ez a projekt nyerte meg a pályázatot, mind gazdasági, mind funkcionális szempontból. 
A lakóegyüttes két 60x28 méteres blokkból áll, ezekben különböző méretű apartmanok kaptak helyet, a garzon lakásoktól egészen a három hálószobás lakásokig. A lakások kicsik, a szobák minimális méretűek. Szerkezeti elemek nem láthatók a lakásokon belül, ez biztosítja a rugalmasságot és az átszervezhetőség lehetőségét. A pillérvázas kialakítás lehetővé teszi hogy a lakásokat családra szabottan átalakítsák, vagy akár egybe is nyissák. Az egymás alatti és feletti szintek alaprajzai csak az erkélyek elhelyezésében különböznek, ez az egymáshoz képest eltolt kialakítás adja a homlokzat tagolását, amit méhsejt alakzathoz hasonlítanak. 
A mediterrán éghajlat miatt a kültéri helyek és az árnyékolás fontos szerepet kap. Minden lakáshoz tartozik egy saját erkély, ami hangulatos külső teret biztosít, részben kapcsolódva a belsőhöz. A kiugró erkélyek oldalai perforáltak, ez biztosítja az átszellőzést. A textil árnyékolók elzárják az erkélyt a kíváncsi szemek elől, de egyben engedik a bent lévőnek élvezni a kilátást. Az erős színek egyedi hangulatot adnak a lakásoknak. A kis szobák vizuálisan nagyobbnak tűnnek a textil árnyékolók hatására, mert ezek perspektív hatást keltenek, és kapcsolatot teremtenek a kint és bent között.


Lukács Anna












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.