2015. április 27., hétfő

MAD Architects - Absolute Towers 'Marilyn Monroe Tower'

lakóépület
-
Mississauga, Ontario, Canada // 2012 // MAD Architects
-
Egy fiatal pekingi építész iroda, a MAD Architects terve nyerte meg a Mississauga város által kiírt 2006-os nemzetközi tervpályázatot, ahol egy szakértő zsűri által kiválasztott 6 legjobb terv közül a város polgárai szavazták meg a győztest.
A pályázat célja egy ún. ’landmark’ megépülése volt. Mindössze az épület méretét és célját határozták meg, ezáltal teljesen szabad kezet hagyva a tervezőknek. Így jöhettek létre az organikus és a város látképét meghatározó ikertornyok.
Az 50 és 56 emeletes felhőkarcolók csavarodó formája egy innovatív, de meglepően egyszerű teherhordó vasbeton szerkezetnek köszönhető, amely lehetővé teszi a szintek egyenkénti tengelyük körüli 1-8°-os elfordulását. Ennek ellenére nem kis kihívást jelentett a teljesen egyedi szintek megtervezése és megvalósítása. A teljes épületet tekintve 209°-os a csavarodás. 
Továbbá meghatározó volt a minden emeleten körbefutó balkonok árnyékoló szerepe is, amely télen nagyobb, nyáron kisebb benapozást eredményez, ezáltal csökkentve az épületek energiafelhasználását, amely kedvező az apartmanok későbbi lakóinak.


Tácsik Tamás






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.