2015. április 27., hétfő

Herzog & de Meuron - 56 LEONARD STREET

lakóház
-
Tribeca, New York, USA // 2006-2016 // Herzog & de Meuron
-
NY történelmi negyedében épül Herzog & de Meuron első felhőkarcolója. A 145 lakásos, 60 szintes ház 243 méterrel magasodik a város fölé, és csillámló, konzolosan túlnyúló tömegekből áll. A kis alapterületű (700m²) torony vasbeton vázú, födémeinek burkolatlan szélei a homlokzaton őszintén látszanak. Az alkotók hangsúlyozzák, hogy  belülről kifelé, pixelszerű elemek sorolásával, mozgatásával, főleg nagy családok számára tervezték. Igyekeztek a szomszédos házak léptékéhez, sokféleségéhez igazodni, és egyedi, különböző alaprajzokat kitalálni (145-ből 5 ismétlődik, 50-580m²).
Az épület 5 fő része: 
földszint: lobbi, tároló- és fagyasztóhelységgel, 7 lifttel, bejáratánál Anish Kapoor szobrával és zöldfallal;
1-8. em.  „városi lakások”, melyek intenzív kapcsolatot tartanak a szomszéd házakkal, az utcai élettel, 
szolgáltatások: uszoda, spa, mozi, edzőterem, könyvtár;
9-45. em-ig 1-5 hálószobás, panorámás lakások, saját erkéllyel;
utolsó kilenc emeleten 10 penthouse, melyek közvetlen liftből nyílnak.
A felhőkarcoló aprólékosan kialakított, extravagáns, és minden luxussal felszerelt belső terei természetes színűek, visszafogott, egyszerű eleganciát sugallnak. Jellemző az anyaghasználatra a thassosi márványcsempe, a fekete gránitburkolat, a fekete lakk konyhasziget, a pezsgőszín nyílászárók, fehér zománcos kandallók, travertin járófelületek.
Bár a projekt a válság miatt 2 évre félbeszakadt, a lakások pillanatok alatt, rekordáron (900000ft/m²) keltek el, ezzel felpezsdítve a negyed lakóház beruházásait.


Fürstand Júlia












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.