2017. április 11., kedd

Riken Yamamoto - Jian Wai SOHO




Riken Yamamoto 1945-ben, Pekingben született japán építész. Építész alapképzését Nihon-i, mesterképzését Tokiói művészeti egyetemen végezte 1971-ben, előbbiben jelenleg egyetemi tanár. 1973-ban saját céget alapít Riken Yamamoto & Field Shop néven.




2013-ban a "HOUSE VISION" tokiói kiállításon osztotta meg elméleti szemléleteit a modern lakásépítés rendszeréről. Yamamoto szerint a klasszikus egy ház/lakás = egy család struktúra mára már haszontalanná vált. Teoretikus felvetését Local Community Area-nak nevezte el, azaz "helyi közösségi tér", ami szerint annyi teret, amennyi lehetséges, át kell adni a közösség számára. Azok a terek, amelyekben az egyén egyedüli jogokat élvez, redukálódik. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen "helyi közösségi tér"-ben különböző elosztású és közös/privát arányú egységeket, valamit egybe nyitható tereket kell létrehozni.



Eleinte csak japánban kapott megbízásokat, majd 2004-ben lehetőséget kapott Kína legnagyobb ingatlanfejlesztőjétől, hogy tervezzen egy iroda-, és lakóparkot Peking központjának közelében, ez a Jian Wai SOHO. Kína 2001-től nagy erőfeszítést fektetett toronyházak építésébe, annak érdekében, hogy Peking egy transznacionális város képet mutassa.  





A projekt célja az volt, hogy egy olyan lakóparkot létesítsen, amely beleolvad Peking központi városi szövetébe, amely nem elzárt a környezetétől, hanem inkább egy bárki által bejárható nyitott tér épületekkel és boltokkal. Az eredmény egy több szinten járműforgalomtól elkülönített, gyalogos útvonalakkal átszőtt megoldás, amely nem csak a lakópark lakóit, hanem a környék dolgozóit is kiszolgálja. 



A talajszinten a kiszolgáló létesítmények körül több területen is udvaros részeket alakítottak ki az alagsori (parkoló) szintig, ez egyrészt a két szint függőleges kapcsolatát szolgálja, valamint homlokzatot hoz létre az alsó boltoknak. Továbbá ezekkel a garázsfödém megnyitásokkal az alagsori szintek is kapnak némi természetes fényt. 



A beruházás 9 négyzet alaprajzú tornyot, 4 alacsonyabb kiszolgáló létesítményt, valamint 2 irodatornyot tartalmaz. A lakások többnyire a 3. szint felett helyezkednek a tornyokban, viszont ezek lehetnek akár irodák vagy egyebek is. A négyzetes alaprajzú épületek 35 fokkal el vannak forgatva a keleti iránytól, ezzel minden oldal kap természetes megvilágítást. A legtöbb szinten az északi sarkokban helyezkednek el a felvonók, lépcsőház, illetve egy közösségi tér; a többi sarokban egy-egy háztartási egység foglal helyet, de tálalhatóak az épületekben 30-200 négyzetméteres egységek is. Az kiszolgáló létesítményekben 4-4 csigalépcső található.






A Jian Wai SOHO anyaghasználatában legfőképpen vasbeton és üveg dominál. az épületek külső megjelenése meglehetősen egyszerű - tulajdonképpen beton keret, üveg kitöltésekkel - látványa nagyban függ a lakások éjszakai kivilágításoktól. Az épületek közt járva meglehetősen futurisztikus városkép érzetét adja. 






Nguyen Sy Vinh és Pénzes Alex


Források:

http://www.riken-yamamoto.co.jp
http://www.archinomy.com/case-studies/1156/urban-design-jian-wai-soho-beijing
http://www.msaudcolumbia.org/summer/?p=3444
http://www.archinomy.com/case-studies/1156/urban-design-jian-wai-soho-beijing
http://archidose.blogspot.hu/2005/08/jian-wai-soho.html
https://www.mimoa.eu/projects/China/Beijing/Jianwai%20SOHO/?abvar3&utm_expid=3171585-1.iHYMNB23QCiOMIk1Kk8dAQ.3&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.hu%2F


Képek forrása:

1:
http://www.architravel.com/architravel_wp/wp-content/uploads/2013/04/Riken-Yamamoto1.jpg
2:
http://www.riken-yamamoto.co.jp/cnc_manager/file/project/local02.jpg
3:
http://www.riken-yamamoto.co.jp/cnc_manager/file/project/local03.jpg
4:
http://www.riken-yamamoto.co.jp/cnc_manager/file/project/jinwaiSOHO_1.jpg
 5:
http://www.riken-yamamoto.co.jp/cnc_manager/file/project/soho01.jpg
6:
http://jianwaisoho.sohochina.com/assets/property/jianwai/gallery/Design_Architecture/Jianwai_Design Arch_Hero1.jpg
7:
http://www.riken-yamamoto.co.jp/cnc_manager/file/project/soho02.jpg
8:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9bi5L7wO3zzk6QDmylGppklUrZMrYUUpQ1UwkHo3w9RSeE6SsTGFTbSoiHZk84uFQUN7OVObupLSAAjGhqQpixo2A20xWz_iV-FcerIspaWM2xsiis7rGjEaeQylKYTeuObb1Au5vPmQ/s1600/soho7.jpg
9:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/0e/c2/d2/0ec2d22f8f365fff63cd63178d8d1ee8.jpg
10:
http://jianwaisoho.sohochina.com/assets/property/jianwai/gallery/Media_Gallery/room/16.jpg
11:
http://c-and-a.co.jp/assets/gallery/69/406.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.