2017. január 3., kedd

Robert Stern - Tribeca Green

Robert Stern amerikai gyakorló építész, író és tanár. A Columbia és Yale egyetemen tanult, utóbbinak dékánja is volt. Amerikában, Európában és szerte a világban előadásokat tart, állandó kiállítások és gyűjtemények fűződnek nevéhez. Ma egy építésziroda - RAMSA - vezetője, amely mind lakossági, mind ipari projektekben érdekelt. A cég 46 éve alakult, ma 320 főt foglalkoztat.

15 Central Park West
New York, Egyesült Államok, társasház, 2008.

Jelképe Manhattannek és a modernitásnak. Fontos szempont volt a szomszédos épületek között egy a város részét képező modern épület létrehozása. 202 apartman található benne.

Mindegyik nagy ablakos, gyönyörű kilátással a Central Parkra.

Természetes anyagok használata figyelhető meg: mészkő burkolat, tégla, bronz ajtó, mind-mind a tradicionális homlokzat elemei.

Disneyland
Párizs, Franciaország, hotel, 1992.
7 hotel, 5200 hotelszobás komplexum, amelyből Stern kettőt tervezett. Mindegyik hotel az USA egy-egy államát szimbolizálja.
New Bay: New England

Cheyenne: Amerikai vadnyugat

House on Lake Michigan
Illinois, Egyesült Államok, 2007.

Az 1920-as 30-as évek tipikus amerikai külvárosi hangulatát érezteti a épület, amelyben amerikai gyarmati és angol cotswaldi elemekkel társítja a hazai stílust.
Eklektika inspirálta.

Tribeca Green
New York, Egyesült Államok, társasház, 2005.

Manhattanben a Battery Park City északi végén, az Avenue és a Warren Street találkozásánál található. Tornya 27 emeletes. 

Anyaghasználatában a környező téglaházakra reflektál. 
Alapterülete 350 000 négyzetméter, melyben 264 bérlakás és 55 parkolóhely foglal helyet. Tervezésekor fontos volt a ház fenntarthatóságának figyelembe vétele. Az épületre napelemeket telepítettek, zöldtető borítja a 15. emeletet, az esővizet újrahasznosítják. LEED aranyfokozatúnak minősített ház.

Egészséges, környezetbarát életmódot biztosít a házban található edzőterem, uszoda illetve a ház mellett található park.
A Hudson folyó melletti rossz talajviszonyok miatt cölöpökre építették, legalsó szintjét a talajvíznyomás ellen lemezalappal alakították ki. Történeti építészetet idéz a lábazat földszinti burkolatváltása, a tömeg tengelyes kezelése, a homlokzat ritmikus alakítása, a sarkok kiemelése, illetve a párkányra utaló elemek.


Szabó Aida és Szekeres Liliána


Források:



Képek forrása:

kep_01: 
kep_02: 
kep_03: 
kep_04: 
kep_05: 
kep_06: 
kep_07: 
kep_08: 
kep_09, _10: 
kep_11: 
kep_12: 
kep_13: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.