2017. január 3., kedd

Peter Zumthor - Haus Luzi


Peter Zumthor nevét és munkásságát már rengeteg fórumon megismerhettük, sok közismert épületét fel tudjuk idézni lelki szemeink előtt a neve hallatán is. Ilyen például Klaus testvér kápolnája vagy a valsi termálfürdő. Nehéz leírni egyetlen jelzővel Zumthor építészetét, de még nehezebb kategorizálni a stílusát. Ha megvizsgáljuk két további alkotását, a norvég cinkbánya múzeumát (Allmannajuvet Zinc Mine Museum, Sauda), vagy a 2011-es londoni Serpentine Gallery Pavilionját, újabb formavilágot és anyaghasználatot fedezhetünk fel.



Zumthor karakterét eszmeiségében kell keresnünk. Nem egy formai séma vagy felépítési struktúra jellemzi alkotásai egyediségét, hanem az anyag, a funkció, a szerkezet és az elkészült épület, mint szimbólum együttműködése határozza meg kézjegyét. A négy alapelem kapcsolata mellett figyel a környezetbe való illeszkedésre is.



Egy kevésbé ismert és publikált épülete a 2002-ben épült Haus Luzi Svájcban. Jenaz városra szűk, sűrűn beépített utcák és régi rönkházak jellemzők. Egy 8 tagú család kereste fel Zumthort a téli üdülőház megtervezésével. Számára kihívás volt a rönkház struktúra újratervezése és a városban abban az időben zajló, a városképtől elütő beruházásokra való reflektálás.


Az alapötlet a tér öt dobozzal való tagolása. A sarkokban lévő blokkokban bújnak el a lépcsők és másodlagos funkciójú terek (könyvtár, iroda, kamra), a középső doboz pedig vizesblokként ad gerincet a szerkezetnek. Ez a négy megerősített sarok teszi lehetővé a rönkház struktúrájának megújítását. Korábban a teherhordás miatt nem volt kivitelezhető födémtől-födémig tartő üvegfelület kialakítása az oldalfalakon. A sarokdobozoknak köszönhetően viszont - köztük az egész falfelületen - Zumthor képként kötötte össze a kinti tájat a belső térrel. 
A terep lejtése miatt az utcafronton kő lábazat fogad minket, amely mögött a garázs található. Az érkezési szinten egy előszoba és egy külön élő lakás helyezkedik el, amely alkalmas a nagyszülők vagy vendégek elszállásolására. Az első emelet kiszolgáló térként funkcionál egy konyhával és a laza térkapcsolatnak köszönhetően akár három nappalival. A nagy létszámú család tagjai így kényelmesen alkothatnak több beszélgető csoportot. Legfelül négy hálószoba található, mind a négyhez külön lépcső vezet (lásd robbantott ábra), ez segíti a magánszféra kialakítását.






A kereszt alakú váznak köszönhetően a födémek meghosszabbításával szélvédett loggiákat alakított ki Zumthor.




Sajnos a belső terekről nem készült nagy számú képanyag. Annalisát (Peter Zumthor felesége) elbűvölte a fa gerendák és a ropogó tűz melegsége, ezért szeretett volna magának is hasonló téli lakot. 2009-ben el is készült két épület Leis-ben. A térelrendezés annyiban változott, hogy az első emeletre került a hálószoba és a legfelső szintre került egy egybenyitott nappali-konyha-dolgozó, így a nagy üvegfelületnek köszönhetően jobban érvényesül a gyönyörű panoráma. 2011-ben egy harmadik épület is készült, amelyet 4-5 fős csoportok tudnak kibérelni. Ezekről az épületekről több fotó található.






Szűcs Mihály és Vámossy Ágnes


Források:

http://www.etsav.upc.edu/assignatures/ega04/08_QDT_09_10/files/EGA4_QDT_09_10_E11.pdf
http://www.etsavega.net/dibex/Zumthor_partituras.htm
https://zumthorferienhaeuser.ch/bilder.php
http://www.archdaily.com/315135/zumthor-vacation-homes-for-let


Képek forrása:

00.png:
https://www.inexhibit.com/case-studies/the-surprising-extension-of-lacma-by-peter-zumthor/
01.png:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh15sWHZeJtgdYhDkBKGF5RIIevw85qbBC2_3VtO7cSNs-Z0p2hr_r8xyuoO0Fk5ON6HEpmcqCPo1jDH59pB_8G3RsdOnN0-Hy-MGageyr4DHiSlHkg33mblX4ASqkx06TKc73Ix-w-954/s1600/DSC_1282.jpg
02.png:
http://www.etsavega.net/dibex/imatges/Zumthor_6.jpg
04.png:
http://www.etsavega.net/dibex/imatges/Zumthor_5.jpg
05.png:
http://www.etsavega.net/dibex/imatges/Zumthor_5.jpg
06.png:
http://www.etsavega.net/dibex/imatges/Zumthor_5.jpg
07.png:
http://www.etsavega.net/dibex/imatges/Zumthor_7.jpg
08.png:
http://www.etsavega.net/dibex/imatges/Zumthor_9.jpg
09.png:
https://www.tumblr.com/search/peter%20zumthor%20house
10.png:
http://www.etsavega.net/dibex/imatges/Zumthor_4.jpg
12.png:
https://zumthorferienhaeuser.ch/bildSlider_1/tuermlihus-_0251.jpg
13.png:
https://zumthorferienhaeuser.ch/bildSlider_1/zumthor-leis-_121-1600x1066.jpg
14.png:
https://zumthorferienhaeuser.ch/bildSlider_1/zumthor-leis-_16.jpg
15.png:
https://zumthorferienhaeuser.ch/bildSlider_1/zumthor-leis-_151-1600x1082.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.