2016. december 11., vasárnap

Hans Kollhoff - Villa D.


Hans Kollhoff (1946- ) építész, egyetemi tanár, az „Új Klasszicizmus” mozgalom követője. 


Egyetemi tanulmányait Karlsruhe-ben kezdte 1968-ban. Építész diplomát 1975-ben szerzett, miután egy éves bécsi tanulmányút után hazatért. Diplomamunkájával a Cornell Egyetemen kapott ösztöndíjat, ahol megismerkedett Oswald Mathias Ungers és Colin Rowe építészekkel, művészettörténészekkel, teoretikusokkal. 1978-ban, visszatérve Németországba, Berlinben megalapította saját építészirodáját. 



A Kollhoff Architekten elsősorban lakó és irodaépületeket tervez, számos munkájukkal találkozhatunk Németországban és Hollandiában. 



Építészetük a klasszikus hagyományokat követi. Épületeik tektonikusak, főleg kő és tégla anyagúak, amelyeken előszerettel alkalmazzák a tradiconális formákat. Hans Kollhoffnak jelenleg 4 országban (Németország, Svájc, Hollandia, Olaszország) van irodája, emellett a Berlini Egyetem oktatója, a zürichi ETH vendégelőadója. 

Egyik legfiatalabb épülete, a Villa D. München Bogenhausen negyedében található. 


Az új épület egy hatvanas évekbeli, háromszintes, lapostetős, modernista családi ház helyére épült, amely beépítésében igen, de stílusában nem illett az építészetileg egységes villanegyedbe. Kollhoff a feladatot egyfajta rekonstrukcióként értelmezte, és egy tömegében, szín- és anyaghasználatában a környezetéhez jobban illeszkedő házat tervezett.



A lapostető helyett magastető épült, klasszikus hódfarkú cserépfedéssel, amelyből a főhomlokzat középső rizalitja timpanon motívumként kiemelkedik. A homlokzat homogén, vakolt felületű, kő elemekkel, gipsz stukkókkal, fehér keretes, zöld zsalugáteres ablakokkal, valamint kovácsoltvas korlátokkal díszítve. A családi házat öntöttvas kapu és fa rácsos kerítés választja el az utcától. 



A bejáratot egy lugason keresztül lehet megközelíteni, amely magában foglal egy bicikli- és szemetestárolót, továbbá összeköti a ház előtti díszes előkertet a hátsó intimebb, zöld udvarral. 



Az épület alaprajza emlékeztet a reneszánsz villák hagyományára, de az oldalsó megközelítés, valamint az utcai és kert felőli feltárulás közötti különbségtétel megbontja a tökéletes szimmetriát és térszervezést.


Édelmayer Zsófi és Kiss Stefi


Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Kollhoff
http://www.kollhoff.de
http://www.kollhoff.de/en/PROJECTS/Buildings/31/Villa-D.html
https://en.wikipedia.org/wiki/New_Classical_architecture


Képek forrása:

Kep_01.jpg:
https://farworkshop.wordpress.com/ws-11-2/kollhoff/
Kep_02.jpg:
http://www.kollhoff.de/de/PROJEKTE/Bauten/28/Villa-A.html
Kep_03.jpg:
http://www.kollhoff.de/de/PROJEKTE/Bauten/29/Kop-van-Zuid.html
Kep_04.jpg:
http://www.kollhoff.de/de/PROJEKTE/Bauten/31/Haus-D.html
Kep_05.jpg:
http://www.kollhoff.de/de/PROJEKTE/Bauten/31/Haus-D.html
Kep_06.jpg:
http://www.kollhoff.de/de/PROJEKTE/Bauten/31/Haus-D.html
Kep_07.jpg:
http://www.kollhoff.de/de/PROJEKTE/Bauten/31/Haus-D.html
Kep_08.jpg:
http://www.kollhoff.de/de/PROJEKTE/Bauten/31/Haus-D.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.