2016. november 24., csütörtök

Quinlan & Francis Terry Architects - Kilboy House

Quinlan és Francis Terry brit építészek – apa és fia – új klasszicista stílusban terveznek lakó- és középületeket az Egyesült Királyságban és külföldön egyaránt. Saját bevallásuk szerint a céljuk az, hogy épületeik úgy illeszkedjenek a környezetükbe – legyen szó akár urbánus akár vidéki környezetről –, mintha mindig is ott álltak volna. A következő, kiemelt munkájuk, a Kilboy House elnyerte a Georgian Group Diaphorus díját.


Az ír luxuskúria, amely a Dunalley főnemes család tulajdonában állt, 1771 körül épült William Leeson tervei alapján. A polgárháború idején (1919-22) leég a kúria - valószínűleg gyújtogatás állt a háttérben. Az akkori tulajdonosnak nem volt elég pénze a felújításhoz, így a legfelső szint nélkül tudta csak visszaépíteni a kúriát – építészeti értékvesztés történt. 1950-55 körül a pince kivételével teljesen elbontották a házat, és egy egyszintes ház épült györgy-stílusban az eredeti pincére. A Tanács megállapítása szerint így már teljesen értékét vesztette a ház, a tervező azonban ezt vétózta és felülvizsgálat indult az ügyeben. 2005-ben egy újabb tűzvész után a tulajdonos azt a feladatot adja a neves építészpárosnak, hogy az eredetihez hasonló értékkel bíró, a festői tájhoz méltó luxuskúriát tervezzenek.

A kúria Írország középső részén áll, Nenagh városához közel. Klasszicista jegyeket hordoz, csupán a tartalom újszerű. Antik görög és római jegyeket figyelhetünk meg az épületen, ilyen például a háromszög oromzattal fedett oszlopsor (portikusz), a timpanon, a kupolás térlefedés, valamint a négy monumentális, dór kőoszlop.
A pince eredeti kőfala felett szimmetria, áttekinthető építészeti formálás, és harmónia jellemzi a homlokzatokat. Kiemelkedő az archaikus anyaghasználat, az egynemű kőhasználat, amely a tetőn található urnákat is jellemzi. 

A ház értékét az építészeti részletek emelik.


A belsőt túldíszítettség, és túlzott kidolgozottság, alaprajzát ezzel szemben az alakíthatóság, az egyszerűség jellemzi. 




Marczell Bernadett és Vadányi Zita


Források:



Képek forrása:

kep­_01.jpg: 
kep_02.jpg: 
kep_03.jpg: 
kep_04.jpg: 
kep_05.jpg: 
kep_06.jpg: 
kep_07.jpg: 
kep_08.jpg: 
kep_09.jpg: 
kep_10.jpg: 
kep_11.jpg: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.