2016. november 12., szombat

Antonini Darmon - Macro Lot B5 D




LAETITIA ANTONINI: Korzikán nőtt fel, mielőtt Párizsba ment volna tanulni, ahol 2003-ban diplomázott egy párizsi építész képzésen (Ecole d’architecture de Paris-Val-de-Seine). Itt találkozott Tom Darmonnal. 2013-ig az iskolának dolgozott asszisztensként.

TOM DARMON: 2004-ben diplomázott szintén az EAPVD-n, asszisztensként dolgozott 2 helyen is, Patrick Chavannes mellett (2008-tól 2009-ig Rennesben) és Philippe Barthélémyval a Marne-la-Vallée építész iskolában (2011-től 2013-ig).

Diploma után 2006-ban úgy döntöttek, hogy irodát alapítanak ketten, amelynek jelenleg 12 tagja van. Főként középületeket, többlakásos házakat terveznek. Mielőtt a kissé már "neo-posztmodern" stílusú Macrolot B5 kísérletükről, egy 33 szociális lakást tartalmazó háztömbről lenne szó, néhány példán keresztül próbáljuk megfejteni, a Projektet megelőző házak során hogyan jutottak el a Macro Lot B5 homlokzat kialakításáig.


1. 30 SZOCIÁLIS LAKÁS
Helyszín: Nantes, Franciaország (2014)


Messziről kimagaslik a fehér, szerkezetével szinte lebegő, szétesőnek tűnő „tömbhalmaz” az őt körülvevő alacsony fa „határolófalak” közül. A négyzethálós szerkesztésű homlokzat hol tömör fal, hol függőleges vékony fém , hol pedig teljesen üres. A fedett-nyitott, váltakozó keretek homlokzata valójában függőfolyosót rejt, amelynek külön érdekessége, hogy a tájolástól függően hol keskenyebb, hol szűkebb ez a közlekedő.  





2. VOLTAIRE BUILDING
(Kulturális és közösségi épület
Párizs, Diderot Egyetem, 2011



A legérdekesebb az épület koncepciója: a robusztus főcsarnok masszív, fekvő tömege, és a mellette elröppenni vágyó karcsú, magas épület, melyet vékony perforált lemez burkol. Az építészeti párbeszéd során a két szerkezet gyönyörűen oldja fel egymást.

3. RESEARCHERS RESIDENCE
Párizs, 2012-2015

A lakásokat tartalmazó épülettömbök alatt üzlethelyiségek húzódnak, amelyek az újra felfedezett részben félköríves, részben egyenes árkádok alatt kialakított sétáló-pihenő folyosóról nyílnak.

4. 33 SZOCIÁLIS LAKÁS (MACRO LOT B5)
Boulogne Billancourt, 2011-2015



Végül lássuk a "neo-posztmodern" épületünket!

Boulogne a város nyugati oldalán egy iparnegyed volt, benne a Renault gyár székhelyével. A Macrolot projekt 7 kiválasztott építészirodával terveztetett a területre lakótömböket, középületeket és munkahelyeket. Az Antonini Darmon iroda tervezési területe a centrumban kapott helyet, így elsődleges volt számukra a homlokzat látványos megmutatása. 

Amit eddig szinte minden épületüknél megfigyelhettünk, itt is megtalálható, szinte már védjegyükké válik. Ilyen az egyedi kialakítású függőfolyosó és a fehér szín együttes használata, ezek a könnyedség építészeti élményét adják. A végigmenő árkádsor szintenként megtört alaprajzi formája és szabálytalan ritmusa segít elkerülni az épület monotonitását. 

A homlokzat elgondolkodtató. Talán az történhetett, hogy a régi Renault gyár kapuját őrizték meg, és sokszorosították…



A szabálytalan ötszög alakú épület külső "folyosóit" a jól bevált módszer alapján tervezték meg, a tájolástól függően szélesebbek vagy keskenyebbek a lakásokhoz tartozó fedett teraszok.






A homlokzat új, de nem előzmények nélküli: szép számmal találunk asszociációkat a római EUR-tól kezdve kortárs épületekig. Megemlítendő a Tham & Videgard építészirodától a Kajen Housing Jönköpingben, ahol szintén egyfajta "klasszikus" homlokzattal kísérleteztek. Annyiban eltérőek, hogy az íveket fordítottan használták.





Yang Zhu Qing (Sziszi) és Dénes-Árvai Angéla


Források:

http://www.archdaily.com/554360/30-social-housing-units-in-nantes-antonini-darmon-architectes
http://www.antonini-darmon.fr/publications-en
http://www.archdaily.com/789255/arches-boulogne-antonini-darmon
http://www.archdaily.com/office/tham-videgard-arkitekter

Képek forrása:

kép_01-02
http://www.antonini-darmon.fr/agence-team
kép_03
http://www.dezeen.com/2014/09/24/social-housing-nantes-france-antonini-darmon-architectes/
kép_04
http://www.dezeen.com/2014/09/24/social-housing-nantes-france-antonini-darmon-architectes/
kép_05
http://www.dezeen.com/2014/09/24/social-housing-nantes-france-antonini-darmon-architectes/
kép_06
http://www.dezeen.com/2014/09/24/social-housing-nantes-france-antonini-darmon-architectes/
kép_07
http://www.archdaily.com/190272/m3a2-cultural-and-community-tower-antonini-darmon-architectes/5016f68228ba0d235b0006c2-m3a2-cultural-and-community-tower-antonini-darmon-architectes-photo
kép_08
http://architizer.com/projects/researchers-residence-33-housing/
kép_09
http://www.archdaily.com/tag/boulogne-billancourt
kép_10
http://www.seine-en-scene.fr/paris-rouen/boulogne-billancourt-92-des-milliers-douvriers-franchissaient-chaque-jour-cette-porte-des-usines-renault-jusquen-1992-210/
kép_11
http://www.antonini-darmon.fr/projets-42
kép_12
http://www.archdaily.com/tag/boulogne-billancourt
kép_13
http://www.archdaily.com/785397/vastra-kajen-housing-tham-and-videgard-arkitekter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.